Yaşlı Bakıcılık Mesleği
Ülkemizde henüz meslek olarak algılanmamakta olmasına rağmen yaşlı bakıcılığı önemli bir meslektir.
Bizim gibi ülkelerde kadınlar ailelerindeki çocuk/yaşlı/özürlülere bakmakla yükümlü tutulduğundan bakım işinin profesyonelliği kabul görmemekte, herkesin yapabileceği bir iş olarak düşünülmekte.
Üstelik ağır ve yıpratıcı çalışma koşullarına rağmen alınan ücret düşük, işin toplumsal kabulü düşük ve sosyal güvenlik konusunda açmazlar var.
Yaşlı bakıcılığı, gecesi, hafta sonu, bayramı olmayan bir iş, üstelik sadece yaşlı bakımından değil, evdeki diğer işlerin de yapılması talebi yüksek. Başta taciz olmak üzere riskleri de var. Yaşlı bakımının bir meslek olarak kabul edilebilmesi için toplumun “özellikle gençlerin” hazırlanması gerek.
Yaşlı Bakım Elemanı Yetiştirme amaçlı ve uygulama ağırlıklı mesleki eğitim kurslarını bitirenlerin istihdam edilmesi aile ekonomisine ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağı gibi sektördeki açığın kapanmasına da katkı verecektir.
Konuya ilişkin olarak yapılacak düzenlemelerde sağlıklı işleyecek danışma ve denetim işleyişine yer verilmesi önemli. Ayrıca bakılan ve bakım verenlerin beklenti sınırları da iyi saptanmalı.
Yaşlı Bakıcılığında Kadınlar
Biliyoruz ki; kadınlar -yani eşler, kız çocukları ve gelinler- evde ücretsiz yaşlı bakıcısı. Kadınlar hastanelerde, huzurevlerinde, bakımevlerinde ve evlerde de ücretli yaşlı bakıcısı.
Biliyoruz ki; hizmet sektörü kadınların en yoğun çalıştığı sektör. Toplum hizmetleri yani sosyal-kişisel hizmetler de kadınların en yoğun çalıştığı alt sektörlerden biri.
Kadınlar –özellikle genç olanlar- yaşlı bakımını iş olarak görmese de, geçici olarak kabul edip uygun zamanda başka bir işe geçse de, yaşlı bakıcılığı kurslarına katılıp sertifika almış olsalar da, bu işi yapmayı tercih etmeseler de özürlü ve yaşlı bakıcılığı yapan kişilere olan gereksinim her geçen gün artıyor. Ve kadınlar giderek büyüyen -ve dolayısıyla büyük açık olan- bu alt sektörde yerini almak zorunda.
Kaynak; http://www.sosyalhizmetuzmani.org/yaslibakimnotlar.html
|