Bakıcı Arıyorum Bakıcı Arıyorum
İş Arıyorum İş Arıyorum
Yaşlı Bakıcısı - Yaşlı Bakıcı Hakkında...
Hizmetlerimiz
Hasta Yaşlı Bakıcısı Yaşlı Bakıcısı
Villanıza Yatılı Çocuksuz Eşler Villanıza yatılı Eşler
Bahçıvan Aranıyor Villalarınıza Bahçıvan
Refakatçiler Refakatçiler
Profesyonel Dadılar Profesyonel Dadılar
Profesyonel Aşçılar Profesyonel Aşçılar
Özel Şoförler Özel Şoförler
İşyerinize Sekreter, Çaycı,Temizlikçi İşyerinize Personeller
İngilizce Bilen Ablalar İngilizce Bilen Abla
Özel Güvenlik Elemanları Güvenlik Elemanları
Ev İşleri için Yardımcılar Ev İşleri için Yardımcı
Çocuk Gelişimi Mezunu Ablalar Çocuk Gelişimi Mezunu
0-6 yaş için Bebek Bakıcısı Bebek Bakıcısı (0-6)
Bebek Bakıcısı Bebek Bakıcısı
Çocuk Bakıcısı Çocuk Bakıcısı
Yaşlı Bakımı
Yaşlılar Haftası ( 18-24 Mart ) Yaşlı Bakımı
Yaşlı Bireyin Bakımı Yaşlı Bireyin Bakımı
Yaşlı ve Aile Açısından Evde Bakım Yaşlı ve Aile Açısından Evde Bakım
Yaşlı Hasta Hemşirelik Bakımı Yaşlı Hasta Hemşirelik Bakımı
Evde Bakımda Verilen Hizmetler Evde Bakımda Verilen Hizmetler
Yaşlının Evde Bakımı Yaşlının Evde Bakımı
Yaşlılık İlkeleri Yaşlılık İlkeleri
Yaşlı Bakımında Çözümler Yaşlı Bakımında Çözümler
Yaşlı Bakıcılık Mesleği Yaşlı Bakıcılık Mesleği
Yaşlı Bakıcılığı ve Yaşlı Bakımı Yaşlı Bakıcılığı ve Yaşlı Bakımı
Yaşlılara Evde Bakım Hizmeti Yaşlılara Evde Bakım Hizmeti
Yaşlı Bakım Hizmeti Yaşlı Bakım Hizmeti
Yaşlılarımız İçin Günlük Yaşam Öz Bakım İlişkileri Yaşlılarımız İçin Günlük Yaşam Öz Bakım İlişkileri
Alzheimer Bakımında Stres Alzheimer Bakımında Stres
Alzheimer İçin Pratik Öneriler Alzheimer İçin Pratik Öneriler
Alzheimer Bakımı Alzheimer Bakımı
Yaşlılıkta Genel Bakım Yaşlılıkta Genel Bakım
Yaşlı Bakım Uygulamaları Yaşlı Bakım Uygulamaları
Yaşlılık Ve Beslenme Yaşlılık Ve Beslenme
Bakıcı Duyguları Bakıcı Duyguları
Evde Yaşlı Bakımı Evde Yaşlı Bakımı
Yaşlı Bakım Evi Yaşlı Bakım Evi
Yaşlı Bakım Hizmeti Yaşlı Bakım Hizmeti
Yaşlı Bakım Uzmanlığı Yaşlı Bakım Uzmanlığı
Yaşlılıkta Psikolojik Hastalıklar Yaşlılıkta Psikolojik Hastalıklar
Yatalak Hasta Bakımı Yatalak Hasta Bakımı
Yaşlılığın Sosyal Boyutu Yaşlılığın Sosyal Boyutu
Yaşlılık ve Unutkanlık Yaşlılık ve Unutkanlık
Yaşlılıkta Beslenme Yaşlılıkta Beslenme
Yaşlı Bakımında Püf Noktalar Yaşlı Bakımında Püf Noktalar
Yaşlılık Nedir ? Yaşlılık Nedir ?
Diğer Sitelerimiz
Bakıcı.Gen.TrBakıcı
Bebek BakıcısıBebek Bakıcısı
DadıE-Dadı.com
Çocuk BakıcısıOnline-Dadı.com
Çocuk BakımıÇocukBakıcısı.Com.tr
Ev PersoneliEv Personeli.net
getUsersOnlineCount () . "
"; print "Bugün  : " . $counter->getTodaysVisitCount () . "
"; print "Toplam : " . $counter->getTotalVisitCount () . "
"; ?>
Yaşlılık ResimleriPaylaşmak İstediğiniz Yaşlılık Resimleri ni veya Yaşlılık Şiirleri nizi Buradan Bizlere ulaştırarak sitemizde yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.

Misafir Defteri Misafir Defteri [Yaz]
Yaşlılık Anıları Anılarınız [Yaz]
Sizden Gelen Yaşlı Resimleri Sizden Gelen Resimler

Yaşlılarınıza Ait ResimlerYaşlılarınıza Ait Resimleri Bizlerle Paylaşabilirsiniz.
Resim Eklemek
İçin Tıklayın

Yetmişlik bir delikanlı olmak kimi zaman kırk yaşında moruk olmaktan çok daha neşeli ve umut verici olabilir.
Yaşlılığın çok az şeye ihtiyacı vardır ama bu az şeye çok ihtiyaç duyar.
Yaşlı Bakım Uygulamaları

Yaşlı Bakım Uygulamaları

Yaşlı Bakım Uygulamaları


Yaşlılık nasıl daha rahat ve güvenli bir yaşam dönemi olabilir? Bu sorunun cevabı farklı şekillerde verilebilir. Basit, ama etkili yöntemlerle yaşlıların yaşamında olumlu bazı değişimleri yaratmak mümkün olabilir.




Örneğin; yalnız yaşayan yaşlıların çoğu ya bedensel nitelikleri elvermediği ya da tek kişilik bir sofra hazırlamanın anlamsız olduğuna inandıkları için günlük beslenme ihtiyaçlarını bir dilim ekmekle ya da hazır yemeklerle karşılamaya çalışırlar. Genellikle besin değeri az olan bu tür yiyeceklerin, yaşlının sağlığını tehdit edici özellikleri vardır.

Beslenme, sadece sağlık için yapılan bir girişim değildir. Halk dilinde "sofraya oturmak" demek, aile ortamında birlikte yemek yemektir. Sofra ailenin bütün üyelerini bir araya toplayan, birbirlerini görmelerini, konuşmalarını, fikir alış verişini sağlayan önemli bir sosyal mekanizmadır.

Bunun yanında bir de yiyeceklerin besin değeri iyi ise, o sofradan kalkan insanlar, sadece karınlarını değil, ruhlarını da doyurmuş olurlar. Yalnız yaşayan yaşlıların büyük bir bölümü hem sağlıklı beslenemiyorlar, hem de "sofradan" mahrumlar.

Ülkemizde Ramazan ayı gelince bazı hayırseverlerin kurdukları "Ramazan sofralarına" olan rağbetin büyüklüğü, Türkiye'de beslenme sorunu bulunan insanların az olmadığının bir işaretidir.

Dini duyguların ön plana çıktığı Ramazan ayının dışında kalan sürede de aynı sofraların kurulması için neler yapılabilir? Evinde yemek pişiremeyen yaşlılara her gün nasıl sıcak bir öğün yemek verilebilir?

(1) Yaşlı ve fakirlere her gün sıcak yemek yedirmek
(2) İşsizlere iş yeri açmak
(3) Şirketleri vergi iadesinden faydalandırmak

Bu iş için büyük bir mutfak, iki tane aşçı, 15-20 mutfak personeli, bir şoför ve bir de küçük transport aracı olmalıdır. Hâllerde ve büyük şirketlerde, bozuk olmadıkları halde, satışa uygun olmayan mallar her zaman vardır. Mesela ezik konserve kutuları, ertesi güne kalırsa bozularak çöpe atılacak olan sebze ve meyveler, kullanım tarihi yaklaşan ve kısa bir süre sonra mecburen imha edilecek olan besin maddeleri vs.

Bütün bunlardan hem yaşlılar, hem de şirketler farklı biçimlerde faydalanabilirler. Muhtaç yaşlılara, bu besin maddelerinden her gün sıcak yemekler pişirilebilir. Çöpe atılacağı yerde, bu mallar iyi bir amaç doğrultusunda kullanılmış olur. İşsizlerden meydana gelen bir mutfak personeli kurularak, yeni istihdam yaratılmış ve böylece, hem devletin mali yükü hafifletilmiş, hem de insanlara kendi gelecekleri için yeni perspektifler açılmış olur.

Diğer taraftan mal veren şirketlerin sadece prestiji artmakla kalmaz, aynı zamanda yılsonunda, hibe ettikleri mallardan dolayı, vergi iadesi yasasından faydalanmış olurlar. Ama böyle bir projenin en önemli faydası, farklı yaşam alanlarından gelen insanların, ortak bir amaçta birleşebilmeleri ve sosyal yardımlaşmanın önemini kavramalarına da yardımcı olmasıdır.

Bu "sofralar" yaşlıların günlük beslenme problemlerine getirilen iyi çözümlerden biridir. Bunlar sayesinde yaşlıların sosyal ilişkilerinin artmasına da yardımcı olunmaktadır. Günlük yaşamını daha iyi organize etmesine, eve kapanıp kalmamasına yardımcı olan böyle bir organizasyonun gerçekleştirilmesiyle, binlerce yoksula ve yaşlıya, küçük bir girişimle çok büyük bir hizmet verilmiş olur.

"Seyyar yemekhaneler" olarak adlandırılan başka bir yöntemle, günün belirli saatlerinde, yaşlılara yemek servisi de yapılabilir. Özellikle bakıma muhtaç ya da çok yaşlı insanların her gün dışarı çıkma imkânı yoktur. Başkasının yardım ve desteği olmadan günlük işlerini yürütemeyen bu yaşlılar için, birçok ülkede başarıyla uygulanan "seyyar yemekhaneler" kurulmuştur.

Hafta sonlarında da evinde yemeği bulunması için kolayca ısıtılabilecek şekilde paketlenmiş yemekler cuma günleri ek olarak verilir. Böyle bir sosyal hizmetin iki faydası daha vardır. Bir taraftan, uygun beslenme sağlanmış olur, öte yandan yemeği götüren personel yaşlının durumunu kontrol edebilme olanağına sahiptir.

Yaşlının durumunu bilmek ve gerektiğinde hemen müdahale edebilmek için "telefon zinciri" denilen yöntemin çok büyük faydası olduğu ve bu yöntem sayesinde binlerce yaşlıya az bir yatırımla çok büyük hizmetler götürülebildiği de görülmüştür.

"Telefon zinciri" yaşlılara günde sadece bir telefon konuşmasına mâl olur. Bir yaşlı başka bir yaşlıyı telefonla arayarak, onun hal ve hatırını sorar. Böylece hem yaşlı sevinir hem de durumu hakkında bilgi edinilmiş olur. Öte yandan telefon konuşmalarında, birçok yeni arkadaşlıkların kurulduğu da olur. Böylece yaşlıların sosyal ilişkilerinin artmasına yardımcı olunur.

Telefon zinciri nasıl yürür? Önce yakın bir çevrede oturan yaşlıların belirlenmesi gerekir ve tanışmaları sağlanır. Yaşlıların telefon numaraları liste halinde yazılır ve her yaşlıya bu listeden bir tane verilir. Sıra şimdi aralarından bir "grup kaptanı" seçmeye gelmiştir. Grup kaptanının görevi her sabah - önceden belirlenen bir saatte - listedeki ilk ismi telefonla aramak ve durumu hakkında bilgi almaktır. Daha sonra bu yaşlı, liste sıralamasındaki diğer kişiyi telefonla arar ve onun hakkında bilgi edinir. En son aranan yaşlı da, grup kaptanını arayarak, telefon zincirinin sona erdiğini bildirir.

"Zincirde kopma" varsa, yani telefon aksiyonunda herkese erişilmemişse, hemen harekete geçilir ve bunun nedeni araştırılır. Belki yaşlı bayılmıştır ve evinin bir köşesinde yerde yatmaktadır. Belki de banyoda ayağı kayıp düşmüştür kanlar içindedir. Belki de merak edilecek bir şey yoktur. Belki telefon edileceğini unutup dışarı çıkmış da olabilir. Bunu tespit etmek için evine gidilebilir, komşularına telefon edilip onlardan kapıyı çalmaları rica edilebilir ya da yakın akrabalarına haber verilir ve onların ilgilenmeleri sağlanır.

Gerekirse ambulans veya doktor gönderilebilir."Telefon zinciri" yaşlılar açısından büyük bir güvencedir. Yalnız olmadığını anlamasına ve korkularını yenmesine yardımcı olur. Bir zorlukla karşılaştığı takdirde, kendisine yardım elinin uzatılacağından emin olan yaşlı, güne daha mutlu başlar ve iyi bir moralle kendini daha başka uğraşılara yöneltebilir.

Direkt olarak yaşlılara hizmet eden bir teknoloji henüz yoktur. Ama son yıllarda bu alanda da bazı çalışmaların başlatıldığını görüyoruz. Yeni teknolojileri yaşlıların güvenliği için kullanmak da mümkündür. Böyle bir "teknolojik hizmet" bazı ülkelerde yıllardan beri uygulanmaktadır ve olumlu tecrübeler elde edilmiştir. Örneğin yaşlının boynuna asılı küçük bir elektronik şalter, büyük bir görev görmektedir. Bu şalter çekilince, imdat servisine otomatik telefon bağlantısı kurulur.

Bunun gerçekleşebilmesi için, bir adet otomatik telefon numarası çeviricisi, bir mikrofon ve bir de hoparlöre ihtiyaç vardır. 24 saat görev yapan imdat servisiyle, bu teknoloji sayesinde yaşlı irtibata geçebilir. Bu teknolojinin en önemli özelliği, irtibatın kurulabilmesi için telefonun başında bulunulması gerekmediğidir. Telefondan uzakta olmasına rağmen, acilen yardıma ihtiyacı olan yaşlının telefon görüşmesini yapmasına imkan tanıyan bu cihaz, önemli bir güvenlik sistemidir.

Örneğin banyo yaparken düşen ve ayağını kıran yaşlının telefona ulaşması mümkün olmayabilir. Ama boynundaki şalteri çektiği anda, imdat servisine bağlanır ve kendisine en kısa zamanda yardım edilebilir. Diğer taraftan periyodik zaman aralıklarıyla, telefonun herhangi bir tuşuna basarak imdat servisine bir sinyal gönderilir. Eğer "beklenen sinyal" zamanında imdat servisine ulaşmamışsa, derhal harekete geçilir ve bunun nedeni araştırılır.

İmdat santrallerinin kurulması belli bir yatırımı gerektirmektedir. Yaşlının kendisi de, cüzi bir yatırım yapmak zorunda kalacaktır ve evine bağlanacak teknik cihazı satın alması gerekecektir. Ama asıl problem genellikle bu değildir. Daha ziyade yaşlıların teknolojiden duydukları çekingenlik sorun yaratır. Birçoğu yeni teknolojileri tanımadıklarını söyleyerek, böyle bir aleti kullanamayacaklarına inanmaktadırlar. Oysa kullanımı çok basit olan bu sistemler bağlanırken, yaşlıya detaylı bilgi verilmeli, soruları ne kadar basit olursa olsun cevaplandırılmalıdır ve böylece teknoloji çekingenliği ortadan kaldırılmalıdır.

Sistemden yararlanmak isteyenlerden, belli bir aidat alınması da gerekecektir. Bu aidatı karşılayamayacak durumda olan, fakat evinde bulunmasında büyük yarar görülen yaşlılara, sosyal yardım sistemi içinde, maddi yardımda bulunulmalıdır. Böyle bir güvenlik sistemi sadece yaşlıyı değil, aynı zamanda onun aile üyelerini de rahatlatacaktır.

"Sosyal hizmet servisleri", hastalık ve bakıma muhtaçlık durumlarında devreye giren, resmi veya özel kuruluşlardır. Görevleri ise hastalara ve yaşlılara evde bakmak, ev işlerine yardımcı olmaktır. Belli bir bölgede yaşayan bakıma muhtaç yaşlıların, bakımlarıyla ilgili her türlü sorumluluğunu üstlenirler. Uzman personelin çalıştırıldığı sosyal hizmet servislerinde, hemşireler ve hasta bakıcıları, hasta bakıcı yardımcıları, yaşlı bakıcıları görev alabilirler.

Bakımlar genellikle evde yapılmaktadır. Bunun amacı, yaşlının mümkün olduğunca bağımsız bir yaşam sürdürmesine yardımcı olmaktır. Sosyal hizmet servisinin personeli, eğer normal iş günlerinde yaşlıyı ziyaret ederse, bu genellikle yeterlidir. Bazı durumlarda hafta sonu ziyaretleri de kaçınılmaz olacaktır. Örneğin; şeker hastası bir yaşlının, her gün insülin iğnesine ihtiyacı varsa, hafta sonunda da ziyaret edilmesi gerekebilir.

Sosyal hizmet servisleri sadece bir bakım ve yardım merkezi değildir. Aynı zamanda danışmanlık görevini de yürütürler. Uzman personelin yanı sıra, kalifiyesiz personel de çalıştırırlar. Gerekirse bu elemanlarını da yaşlının evine gönderir ve kalifiyesiz personelin yerine getirmesinde sakınca olmayan (örneğin ev işleri, çamaşır, bulaşık, alışveriş vs.) işleri yapmasını sağlarlar.

Yakın gelecekte yaşlı sayısının artışına paralel olarak bakıma muhtaç yaşlıların sayısı da mutlaka artacaktır. Diğer taraftan işsizlik de Türkiye'nin acil çözüm bekleyen başlıca problemleri arasındadır. Binlerce gencimiz işsizlikten dolayı zor bir yaşam geçirerek, kendileri de kötü koşullar altında yaşlanmaktadırlar. Olaya bir de bu açıdan bakınca, bugünkü gençlerin nasıl bir yaşlılık geçireceklerini dikkate almanın şart olduğu ortaya çıkar.

Yapılan bütün araştırmalar şunu göstermiştir: Yaşlılık, kişinin kendi yaşam öyküsüyle bağlantılıdır. Yaşamının en verimli çağını işsiz olarak geçiren bir insanın, yaşlılığı sadece ekonomik yönden değil, sosyal ve psikolojik yönlerden de genellikle olumsuzluklarla dolu olmaktadır.

Ülkemizde milyonlarca işsiz genç, kötü bir yaşlılığa doğru adım adım ilerlemektedirler. Oysa bugünkü işsiz gençlerimizin çoğu, en azından ortaokul ya da lise mezunudur. Aralarında üniversiteyi bitirmiş olanların sayısı da az değildir. Yaşlılar için sunulan her türlü hizmet alanında çalışabilecek büyük bir insan potansiyeline sahip olduğumuz kesindir. İşsizliğe çare ararken, Gerontolojinin yaratabileceği yeni iş sahalarının gözden kaçırılmaması da gerekir. 

Bu "sofralar" yaşlıların günlük beslenme problemlerine getirilen iyi çözümlerden biridir. Bunlar sayesinde yaşlıların sosyal ilişkilerinin artmasına da yardımcı olunmaktadır. Günlük yaşamını daha iyi organize etmesine, eve kapanıp kalmamasına yardımcı olan böyle bir organizasyonun gerçekleştirilmesiyle, binlerce yoksula ve yaşlıya, küçük bir girişimle çok büyük bir hizmet verilmiş olur.

"Seyyar yemekhaneler" olarak adlandırılan başka bir yöntemle, günün belirli saatlerinde, yaşlılara yemek servisi de yapılabilir. Özellikle bakıma muhtaç ya da çok yaşlı insanların her gün dışarı çıkma imkanı yoktur. Başkasının yardım ve desteği olmadan günlük işlerini yürütemeyen bu yaşlılar için, birçok ülkede başarıyla uygulanan "seyyar yemekhaneler" kurulmuştur. 

Böyle bir sosyal hizmetin iki faydası daha vardır. Bir taraftan, uygun beslenme sağlanmış olur, öte yandan yemeği götüren personel yaşlının durumunu kontrol edebilme olanağına sahiptir.Yaşlının durumunu bilmek ve gerektiğinde hemen müdahale edebilmek için "telefon zinciri" denilen yöntemin çok büyük faydası olduğu ve bu yöntem sayesinde binlerce yaşlıya az bir yatırımla çok büyük hizmetler götürülebildiği de görülmüştür.

"Telefon zinciri" yaşlılara günde sadece bir telefon konuşmasına mal olur. Bir yaşlı başka bir yaşlıyı telefonla arayarak, onun hal ve hatırını sorar. Böylece hem yaşlı sevinir hem de durumu hakkında bilgi edinilmiş olur. Öte yandan telefon konuşmalarında, birçok yeni arkadaşlıkların kurulduğu da olur. Böylece yaşlıların sosyal ilişkilerinin artmasına yardımcı olunur.

Telefon zinciri nasıl yürür? Önce yakın bir çevrede oturan yaşlıların belirlenmesi gerekir ve tanışmaları sağlanır. Yaşlıların telefon numaraları liste halinde yazılır ve her yaşlıya bu listeden bir tane verilir. Sıra şimdi aralarından bir "grup kaptanı" seçmeye gelmiştir. Grup kaptanının görevi her sabah - önceden belirlenen bir saatte - listedeki ilk ismi telefonla aramak ve durumu hakkında bilgi almaktır. Daha sonra bu yaşlı, liste sıralamasındaki diğer kişiyi telefonla arar ve onun hakkında bilgi edinir. En son aranan yaşlı da, grup kaptanını arayarak, telefon zincirinin sona erdiğini bildirir.

"Zincirde kopma" varsa, yani telefon aksiyonunda herkese erişilmemişse, hemen harekete geçilir ve bunun nedeni araştırılır. Belki yaşlı bayılmıştır ve evinin bir köşesinde yerde yatmaktadır. Belki de banyoda ayağı kayıp düşmüştür kanlar içindedir. Belki de merak edilecek birşey yoktur. Belki telefon edileceğini unutup dışarı çıkmış da olabilir. Bunu tespit etmek için evine gidilebilir, komşularına telefon edilip onlardan kapıyı çalmaları rica edilebilir ya da yakın akrabalarına haber verilir ve onların ilgilenmeleri sağlanır.Gerekirse ambülans veya doktor gönderilebilir.

"Telefon zinciri" yaşlılar açısından büyük bir güvencedir. Yalnız olmadığını anlamasına ve korkularını yenmesine yardımcı olur. Bir zorlukla karşılaştığı takdirde, kendisine yardım elinin uzatılacağından emin olan yaşlı, güne daha mutlu başlar ve iyi bir moralle kendini daha başka uğraşılara yöneltebilir.

Direkt olarak yaşlılara hizmet eden bir teknoloji henüz yoktur. Ama son yıllarda bu alanda da bazı çalışmaların başlatıldığını görüyoruz. Yeni teknolojileri yaşlıların güvenliği için kullanmak da mümkündür. Böyle bir "teknolojik hizmet" bazı ülkelerde yıllardan beri uygulanmaktadır ve olumlu tecrübeler elde edilmiştir.

Örneğin yaşlının boynuna asılı küçük bir elektronik şalter, büyük bir görev görmektedir. Bu şalter çekilince, imdat servisine otomatik telefon bağlantısı kurulur. Bunun gerçekleşebilmesi için, bir adet otomatik telefon numarası çeviricisi, bir mikrofon ve bir de hoparlöre ihtiyaç vardır. 24 saat görev yapan imdat servisiyle, bu teknoloji sayesinde yaşlı irtibata geçebilir. Bu teknolojinin en önemli özelliği, iribatın kurulabilmesi için telefonun başında bulunulması gerekmediğidir. Telefondan uzakta olmasına rağmen, acilen yardıma ihitiyacı olan yaşlının telefon görüşmesini yapmasına imkan tanıyan bu cihaz, önemli bir güvenlik sistemidir.

Örneğin banyo yaparken düşen ve ayağını kıran yaşlının telefona ulaşması mümkün olmayabilir. Ama boynundaki şalteri çektiği anda, imdat servisine bağlanır ve kendisine en kısa zamanda yardım edilebilir. Diğer taraftan periyodik zaman aralıklarıyla, telefonun herhangi bir tuşuna basarak imdat servisine bir sinyal gönderilir. Eğer "beklenen sinyal" zamanında imdat servisine ulaşmamışsa, derhal harekete geçilir ve bunun nedeni araştırılır.

İmdat santrallerinin kurulması belli bir yatırımı gerektirmektedir. Yaşlının kendisi de, cüzi bir yatırım yapmak zorunda kalacaktır ve evine bağlanacak teknik cihazı satın alması gerekecektir. Ama asıl problem genellikle bu değildir. Daha ziyade yaşlıların teknolojiden duydukları çekingenlik sorun yaratır. Birçoğu yeni teknolojileri tanımadıklarını söyleyerek, böyle bir aleti kullanamayacaklarına inanmaktadırlar. Oysa kullanımı çok basit olan bu sistemler bağlanırken, yaşlıya detaylı bilgi
verilmeli, soruları ne kadar basit olursa olsun cevaplandırılmalıdır ve böylece teknoloji çekingenliği ortadan kaldırılmalıdır.

Sistemden yararlanmak isteyenlerden, belli bir aidat alınması da gerekecektir. Bu aidatı karşılayamayacak durumda olan, fakat evinde bulunmasında büyük yarar görülen yaşlılara, sosyal yardım sistemi içinde, maddi yardımda bulunulmalıdır. Böyle bir güvenlik sistemi sadece yaşlıyı değil, aynı zamanda onun aile üyelerini de rahatlatacaktır.

"Sosyal hizmet servisleri", hastalık ve bakıma muhtaçlık durumlarında devreye giren, resmi veya özel kuruluşlardır. Görevleri ise hastalara ve yaşlılara evde bakmak, ev işlerine yardımcı olmaktır. Belli bir bölgede yaşayan bakıma muhtaç yaşlıların, bakımlarıyla ilgili her türlü sorumluluğunu üstlenirler. Uzman personelin çalıştırıldığı sosyal hizmet servislerinde, hemşireler ve hasta bakıcıları, hasta bakıcı yardımcıları, yaşlı bakıcıları görev alabilirler.

Bakımlar genellikle evde yapılmaktadır. Bunun amacı, yaşlının mümkün olduğunca bağımsız bir yaşam sürdürmesine yardımcı olmaktır. Sosyal hizmet servisinin personeli, eğer normal iş günlerinde yaşlıyı ziyaret ederse, bu genellikle yeterlidir. Bazı durumlarda haftasonu ziyaretleri de kaçınılmaz olacaktır. Örneğin; şeker hastası bir yaşlının, her gün insülin iğnesine ihtiyacı varsa, hafta sonunda da ziyaret edilmesi gerekebilir.

Sosyal hizmet servisleri sadece bir bakım ve yardım merkezi değildir. Aynı zamanda danışmanlık görevini de yürütürler. Uzman personelin yanı sıra, kalifiyesiz personel de çalıştırırlar. Gerekirse bu elemanlarını da yaşlının evine gönderir ve kalifiyesiz personelin yerine getirmesinde sakınca olmayan (örneğin ev işleri, çamaşır, bulaşık, alışveriş vs.) işleri yapmasını sağlarlar.

Yakın gelecekte yaşlı sayısının artışına paralel olarak bakıma muhtaç yaşlıların sayısı da mutlaka artacaktır. Diğer taraftan işsizlik de Türkiye'nin acil çözüm bekleyen başlıca problemleri arasındadır. Binlerce gencimiz işsizlikten dolayı zor bir yaşam geçirerek, kendileri de kötü koşullar altında yaşlanmaktadırlar. Olaya bir de bu açıdan bakınca, bugünkü gençlerin nasıl bir yaşlılık geçireceklerini dikkate almanın şart olduğu ortaya çıkar.

Yapılan bütün araştırmalar şunu göstermiştir: Yaşlılık, kişinin kendi yaşam öyküsüyle bağlantılıdır. Yaşamının en verimli çağını işsiz olarak. geçiren bir insanın, yaşlılığı sadece ekonomik yönden değil, sosyal ve psikolojik yönlerden de genellikle olumsuzluklarla dolu olmaktadır. Demek ki ülkemizde milyonlarca işsiz genç, kötü bir yaşlılığa doğru adım adım ilerlemektedirler.

Oysa bugünkü işsiz gençlerimizin çoğu, en azından ortaokul ya da lise mezunudur. Aralarında üniversiteyi bitirmiş olanların sayısı da az değildir. Yaşlılar için sunulan her türlü hizmet alanında çalışabilecek büyük bir insan potansiyeline sahip olduğumuz kesindir. İşsizliğe çare ararken, Gerontolojinin yaratabileceği yeni iş sahalarının gözden kaçırılmaması da gerekir.


Yaşlılarınıza Bakıcılar

Yaşlılarınıza BakıcılarYaşlılarınıza Bakıcılar
Yaşlı ve hastalarınızın özelliklerini tanıyabilen, günlük bakımlarını yapabilecek, gerekli egzersizler ile hasta ihtiyaçlarına cevap verecek alanda uzman bakıcılar.

Yaşlı Bakıcısı Çalışma Şekli Yatılı:
 Yatılı tam zamanlı haftada bir gün 24 saat izin kullanırlar aile ile yapılan anlaşma gereği hafta içi veya hafta sonu izin kullanılır.


Yaşlı Bakıcısı Hizmet Tanımları
• Yaşlı ya da hastanın ihtiyaçlarını belirleme
• Günlük yeme-içme, egzersiz ve yatak içi bakımının yapılması,
• İlaç ve beslenme desteğinin eksiksiz en uygun şekilde yapılması,
• Yaşlı ve hastanın moral ve motivasyonunu anlayabilme ve destek olabilme,
• İlk yardım bilgisine sahip olmaları

Yaşlı Bakıcısı Çalışma Şekli Gündüzlü:
Günde 8 veya 9 saat çalışırlar – Cumartesi ve Pazar izin kullanırlar

Yaşlılarımız
Yaşlı Bakımında Eylem ve  İlkeler Yaşlı Bakımında Eylem ve İlkeler
Yaşlıların Bakımı Yaşlıların Bakımı
Yaşlılıkta Uyum Sorunları Yaşlılıkta Uyum Sorunları
Evde Yaşlı Bakım Hizmeti Evde Yaşlı Bakım Hizmeti
Yaşlıya Bakmak Zordur Yaşlıya Bakmak Zordur
Yaşlılığın ve Yaşlıların Sorunları Yaşlılığın ve Yaşlıların Sorunları
Yaşlılarımıza Hizmet Yaşlılarımıza Hizmet
Yaşlılara Karşı Tutum ve Yaşlılık Yaşlılara Karşı Tutum ve Yaşlılık
Yaşlı İstismarı Yaşlı İstismarı
Yaşlı Hakları Yaşlı Hakları
Yaşlılıkta Cinsellik Yaşlılıkta Cinsellik
Yaşlılıkta Evlilik Yaşlılıkta Evlilik
Yalnızlaşan Yaşlılarımız Yalnızlaşan Yaşlılarımız
Yaşlılık Rehberi Yaşlılık Rehberi
Yaşlılıkta Arkadaşlık Yaşlılıkta Arkadaşlık
Özel İlişkiler Özel İlişkiler
Yaşlılıkta İnsan Psikolojisi Yaşlılıkta İnsan Psikolojisi
Yaşlılarımızın Bakımı Yaşlılarımızın Bakımı
Yaşlılarımız Özel İlgi İsterler Yaşlılarımız Özel İlgi İsterler
Yüzdeki Çizgiler, Yaşlılarımız Yüzdeki Çizgiler
Yaşlılarımız Yaşlılarımız
Yaşlılık Nedir
Yaşlılık NedirYaşlılık Nedir Yaşlanma, organizmanın giderek biyolojik verimliliğinin yitirmesi, çevresine uyumda güçlük çekmesi ve direnç mekanizmalarında gerileme olarak tanımlanabilir. Tıbbi ve toplumsal gelişmelerin yaşlılığın sınırını sürekli olarak yukarı çekmelerine karşın genel uygulama 65 yaşın başlangıç olarak kabul edilmektedir. Devamı...
Yaşlı BakıcısıYaşlı Bakıcısı

Hizmet Tanımları

• Yaşlı ya da hastanın ihtiyaçlarını belirleme
• Günlük yeme-içme, egzersiz ve yatak içi bakımının yapılması,
• İlaç ve beslenme desteğinin eksiksiz en uygun şekilde yapılması,
• Yaşlı ve hastanın moral ve motivasyonunu anlayabilme ve destek olabilme,
Devamı...

Yaşlı BakımıYaşlı Bakımı

Yaşlı bakımında püf noktalar
Yaşlı nüfus oranının yükselmesi, kronik hastalıklardaki artış, kırsal yaşamdan kentsel yaşama geçiş, aile yapısındaki değişiklikler gibi etkenler yaşlılıkta bakım gereksiniminin daha da artmasına sebep oluyor.
Yaşlıların bakımında aile
Devamı...

Yaslibakicisi.com Damla İnsan Kaynakları Eğitim ve Danışmanlık Temizlik Gıda Bilişim Sanayii
Tic.Ltd. Şti. ne bağlı bir sitedir. Damla İnsan Kaynakları Ltd. Şti. Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu, 19/04/2012 tarihli 100 sayılı izin belgesiyle faaliyet göstermektedir.
4904 sayılı Türkiye İş Kanunu gereğince iş arayanlardan menfaat sağlanması ve ücret alınması yasaktır.
Damla Bilişim
Damla Bilişim
Site Haritası
İletişim Hakkımızda Ana Sayfa Yaşlı Bakıcısı
Damla Bilişim Yaşlı Bakıcısı