Yaşlının Yaşam Kalitesinde Bakım
Evinde tek başına, yakınlarıyla ya da bakıcısıyla yaşam sürdüren yaşlı kişilerin bakım kalitesini; kişiliği, konumunu kabullenme düzeyi, mekânın fiziki koşulları, ailesinin onu kabullenme düzeyi, refakat edilme durumu, duyguları ve eğilimleri etki eder.
Sadece kişisel bakım hizmetlerini yapmak bile en az bir kişi gerektirdiğinden bakım gereksinimi olan yaşlıya, sağlık ve sosyal hizmet kuruluşlarınca ev içi ve ev dışında hizmetler sunulması onun yaşam kalitesini yükseltir.
Her 191 yaşlıdan sadece 1’inin geriatrik yatılı sosyal hizmet kuruluşlarında bakım hizmeti aldığı ülkemizde yaşamını evinde sürdüren yaşlıların yaşam kalitelerini yükseltme amaçlı hizmetlerin düzenlenmesinin önemi açıktır.
Bu anlamda Huzurevi Yaşlı Bakım Merkezleri Yönetmeliği ile Yaşlı Hizmet Merkezlerinde Sunulacak Gündüzlü Bakım İle Evde Bakım Hizmetleri Hakkında Yönetmelikte yer alan düzenlemelerin önemli olduğunu, yaşama geçtiğinde yaşlı bakımı sorunlarından bazılarının çözümüne katkı verebileceğini bilvesile belirtmeliyiz.
Yaşlı Bakımı Profesyonel Bir İştir
Genellikle yardım, takip, sağlık hizmeti, süreli bakım ve yemek servisi olarak şekillendirilen, psiko-sosyal, fizyolojik- tıbbi destek, sosyal hizmet ve diğer hizmetler olarak çeşitlendirilen koruyucu, önleyici, tedavi edici nitelikli yaşlılara yönelik evde bakım hizmetleri; dışarıdan doktor, hemşire, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, fizyoterapist, diyetisyen, bakım elemanı gibi profesyonellerle verilir.
Yaşlının öz bakımını yaptırmak, odasının temizlik ve düzenini sağlamak, sağlık takibini yapmak, beslemek, sürekli izleyip desteklemek, zamanını yönetmek, güvenliğini sağlamak kolay bir iş değil. Bu anlamda yaşlı, ona bakım veren(ler) ve ailesi çok yönlü desteklenmeli.
Eğitimli Yaşlı Bakım Elemanı
Sağlık ve bakım mesleklerinin önem kazandığı, sosyal güvenlik sisteminde yeni düzenlemelerin yapıldığı, geriatrik yatılı sosyal hizmet kuruluşlarına ilişkin olumsuz önyargıların olduğu günümüzde giderek artan yaşlı nüfustan evinde yaşam sürdürenlere bakım verenlerin profesyonellerce eğitilmiş olması, yaşlının yaşam kalitesini ve bakım verenlerin de yararlılık payını arttırır.
Ayrıca bakım elemanı olarak yetiştirilen ve istihdamı sağlanan kişiler aile bütçelerine katkı verir, sektördeki boşluğun dolmasına da yardımcı olur. Ülkemizde yaşlı bakım elemanı yetiştirme amaçlı iyi niyetli çalışmalar varsa da yetersizdir.
Kaynak; http://www.sosyalhizmetuzmani.org/yaslibakimnotlar.htm
|